Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η άυλη συνταγή σε τροπολογία για την καλλιέργεια κάνναβης

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την καλλιέργεια Κάνναβης  κατατέθηκε τελικά η τροποποίηση των άρθρων 3 και 4 του N. 3892/2010 όπου ορίζεται:

"Με την προτεινόμενη διάταξη στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του θεσμού ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της διαφάνειας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών προβλέπεται η δυνατότητα της άυλης συνταγής ή του παραπεμπτικού και της ολοκλήρωσης αποκλειστικά ψηφιακά της υποβολής των εκτελεσμένων άυλων συνταγών και άυλων παραπεμπτικών προς τους ΦΚΑ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακίνηση των συνταγών και των παραπεμπτικών, μετά από την ταυτοποίηση του ασθενή για την μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη οργάνωση του συστήματος, με άμεση συνέπεια τη διευκόλυνση των ασθενών, τωνν ιατρών και των φαρμακοποιών."

Μεταξύ άλλων προβλέπονται "Υποχρεώσεις ιατρών και φαρμακοποιών"



Στο άρθρο 4 του Ν 3892/2010 (Α' 189) προστίθεται παράγραφος 12, στην οποία αναφέρονται τα εξής :

Άρθρο 4 -Υποχρεώσεις φαρμακοποιών προ την εκτέλεση συνταγών που έχουν καταχωριθεί ηλεκτρονικά 

1. Οι φαρμακοποιοί που συμβάλλονται είτε ατομικά είτε συλλογικά με τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης υποχρεούνται να εγγράφονται ως χρήστες του Σ.Η.Σ που διαχειρίζεται ο Φορέας ΗΔΙΚΑ ΑΕ για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έχουν τις υποχρεώσεις που ορίζονται ειδικότερα στις επόμενες παραγράφους.

2 Κατά την εγγραφή τους οι φαρμακοποιοί δηλώνουν :
α) Επώνυμο, όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο 
β) Επωνυμία της επιχείρησης του φαρμακείου, της οποίας είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι 
γ) Αριθμό αδείας ασκήσεως επαγγέλματος 
δ) ΑΜ ΚΑ
ε) Αριθμό Μητρώου ΕΤΑΑ και ημερομηνία εγγραφής σε αυτό 
στ) Φαρμακευτικό Σύλλογο στον οποίο ανήκουν και τν αντίστοιχο αριθμό μητρώου 
ζ) Αριθμό φορολογικού Μητρώου 
η) Αριθμό αστυνομικής ταυτότητας ή αριθμό διαβατηρίου για τους αλλοδαπούς φαρμακοποιούς 
θ) ημερομηνία έναρξης επαγγέλματος /επιτηδευματία
ι) Κωδικό και στοιχεία διεύθυνσης του φαρμακείου
ια) Στοιχεία σύμβασης με Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης 

Διαδικασία 

Οι φαρμακοποιοί που είναι είναι εγγεγραμμένοι ως χρήστες τιυ ΣΗΣ ταυτοποιούνται κατά την είσοδό τους στο σύστημα με την χρήση των στοιχείων ταυτοποίησης. Η εγγραφή και ταυτοποίηση είναι απαραίτητη για την ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση συνταγών σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο.

3. Οι φαρμακοποιοί εισάγουν στην εφαρμογή τον κωδικό συνταγής που καταχωρίστηκε ηλεκτρονική και στην συνέχεια αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία του ασθενούς που εμφανίζονται στην συνταγή που καταχωρίστηκε με τα στοιχεία που αναγράφονται στο βιβλιάριο υγείας του ασθενούς.

4. Οι φαρμακοποιοί αφού προβούν στην ταυτοποίηση του ασθενούς για τον οποίον έχει καταχωριστεί η ηλεκτρονική συνταγή , εισάγουν τα προς πώληση φάρμακα στην εφαρμογή εισάγοντας τους 2 γραμμωτούς κώδικες που υπάρχουν στην ταινία γνησιότητας κάθε φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος.  Μετά από την καταβολή της αναγραφόμενης συμμετοχής και την παράδοση των φαρμάκων οι φαρμακοποιοί καταχωρούν στην εφαρμογή την συνταγή ως "εκτελεσμένη ". Η καταχώριση περιλαμβάνει την ημερομηνία εκτέλεσης, τα στοιχεία των ιδιοσκευασμάτων που παραδόθηκαν στον ασθενή , συνοδευόμενα από τους αντίστοιχους γραμμωτούς κώδικες (barcodes) και το σχετικό κόστος (σύνολο και συμμετοχή)

5. Κατ εξαίρεση σε περιπτώσεις έκτακτου περιστατικού ασθένειας, εφόσον ο ασθενής προσκομίζει χειρόγραφη συνταγή, η οποία δεν έχει εκδοθεί από ιατρό του ΦΚΑ του ασθενούς ή συμβεβλημένο με αυτόν αλλά καλύπτεται από τον ΦΚΑ κατά τις γενικές διατάξεις, ο φαρμακοποιός υποχρεούται σε ηλεκτρονική καταχώριση στο Σ.Η.Σ των στοιχείων που αναγράφονται στην χειρόγραφη συνταγή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο ΑΜΚΑ ασενούς και ιατρού.

6. για συνταγές που καταχωρούνται και εκτελούνται ηλεκτρονικά σύμφωνα με τον παρόντα νόμο καταργείται η υποχρέωση θεώρησης;

α) για συνταγές άνω των 150 ευρώ 
β) για συνταγές που αφορούν την χορήγηση ιδιοσκευασμάτων ή σκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες που περιέχονται στους πίνακες Α-Δ του άρθρου 1 του ν 3459/2006

7. Μετά από την επιβεβαίωση της ολοκληρωμένης και επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρισης της εκτέλεσης της συνταγής οι φαρμακοποιοί εκτυπώνουν αντίγραφο της εκτελεσμένης ...


Σχολιάζοντας τον νόμο τα σημεία ενδιαφέροντος 

1. Στην εισαγωγή του νόμου ο νομοθέτης επαναφέρει (σκόπιμα ?) τον όρο των ατομικών συμβάσεων οι οποίες έχουν αποκλειστεί από την συλλογική σύμβαση που έχει γίνει αποδεκτή διμερώς. Ο όρος ατομική σύμβαση θα πρέπει να αποκλειστεί για την αποφυγή παρεξηγήσεων !

2. Επαναφέρεται υποχρέωση ηλεκτρονικής καταχώρισης της χειρόγραφης συνταγής από πλευράς του φαρμακοποιού. Διαδικασία που δεσμεύει χρόνο από τον φαρμακοποιό. Η συνταγή αποτελεί εργαλείο του Οργανισμού για να παρέχει τις προβλεπόμενες παροχές προς τους ασφαλισμένους του. Η εν λόγω διαδικασία αποτελεί Υπηρεσία προς τον Οργανισμό  και θα πρέπει να προβλεφθεί αποζημίωση ως παροχή Υπηρεσίας προς αυτόν η οποία θα κατατίθεται μαζί με το εκάστοτε τιμολόγιο (ηλεκτρονικό ή όχι ) φαρμάκων.

3. Η κατάργηση των ειδικών συνταγών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα διότι είναι σαφές ότι με την ηλεκτρονική έκδοση τους εξαλείφεται σημαντικά ο κίνδυνος πλαστογράφησής των  από κλοπή σφραγίδας , παράνομη αναπαραγωγή και αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος που θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση των χειρόγραφων, οπότε και θα μπορούσε να περιοριστεί μόνο σε αυτήν την τελευταία περίπτωση έκδοσης συνταγών 

4. Η δημιουργία άυλης συνταγής αποτελεί πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών για την αποφυγή άσκοπης γραφειοκρατίας αρκεί να επέλθει ομαλά και να έχει εξασφαλιστεί η ο ορθή λειτουργία του συστήματος. Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά την κακή λειτουργία του συστήματος του E DAPY  που έχει οδηγήσει στην ζημίωση σημαντικών ποσών  από συναδέλφους μας ο οποίοι έχουν γίνει μάρτυρες της απώλειας ψηφιοποιημένων συνταγών .





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο