Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Συναγερμός» για το νέο κορονοϊό που θυμίζει SARS

Πηγή: imerisia.gr

Ένας νέος και πιθανόν φονικός ιός της ίδιας οικογενείας με τον SARS, ο οποίος εντοπίστηκε σε ασθενή στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται ότι δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο ιός μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε έναν Σαουδάραβα, ενώ εξαιτίας του ασθένησε σοβαρά ένας άνδρας από το Κατάρ.
Η υπηρεσία Υγείας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι
συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς ώστε να κατανοήσει καλύτερα τον κίνδυνο που ενέχει ο ιός για τη δημόσια υγεία.
"Από τις πληροφορίες που μέχρι στιγμής διαθέτουμε, φαίνεται ότι ο νέος κορονοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο", αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.
Ο ΠΟΥ σήμανε διεθνή συναγερμό την Κυριακή και ανακοίνωσε ότι ένας νέος ιός μόλυνε έναν 49χρονο άνδρα από το Κατάρ, ο οποίος είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία, όπου ένας άλλος άνδρας που είχε μολυνθεί από τον ίδιο ιό πέθανε.
Την Τρίτη, ο άνδρας από το Κατάρ αναφέρθηκε ότι νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, έκτοτε δεν αναφέρθηκαν νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.
Ο νέος ιός έχει ορισμένα κοινά συμπτώματα με τον SARS ή αλλιώς Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, έναν άλλο κορονοϊό, ο οποίος εντοπίστηκε στην Κίνα το 2002 και στοίχισε τη ζωή σε περίπου το ένα δέκατο από τους 8.000 ανθρώπους που μόλυνε παγκοσμίως.
Αμφότεροι οι ασθενείς που επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκαν από τον ιό υπέστησαν νεφρική ανεπάρκεια.
Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC), ενός οργανισμού της ΕΕ με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρώπης έναντι των μεταδοτικών ασθενειών, ανακοίνωσαν ότι οι πρώτες ιολογικές εξετάσεις υποδηλώνουν πως η μόλυνση μπορεί να προήλθε από ζώα. Αυτές οι νόσοι είναι γνωστές ως ζωονόσοι.
Οι οδηγίες του ΠΟΥ προς τις 194 χώρες-μέλη του αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για πιθανά κρούσματα SARS που θα έχρηζαν νοσηλείας και ασθενείς που έχουν επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή, όπου εντοπίστηκε ο ιός, ή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον πιθανόν μολυσμένο από τον ιό ή επιβεβαιωμένα μολυσμένο εντός των προηγούμενων δέκα ημερών.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει προτείνει περιορισμούς στις μετακινήσεις σε σχέση με τον νέο ιό, αλλά ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται στενά με τις σαουδαραβικές αρχές σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη δημόσια υγεία των μουσουλμάνων που θα κάνουντο ετήσιο προσκύνημα (Χατζ) στη Μέκκα.
Πηγή
Infection Prevention and Control of Epidemic and Pandemic in Health Care

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο